Gemiste kans
Wat een gemiste kans: je ontdekt dat een betrouwbaar maakbedrijf met technieken werkt die perfect aansluiten bij je nieuwe product, maar jouw nieuwe supply chain is al ingericht op basis van verouderde technieken. Vervelend, wanneer je er na een lange designperiode achter komt dat een product ofwel helemaal niet maakbaar is, of alleen tegen extreem hoge kosten, lange productietijden en de nodige kwaliteitsrisico’s.
De ontwerpfase is cruciaal
Zodra een product in de running productiefase zit, kost het ontzettend veel tijd, geld en energie om achteraf nog van design of productietechniek te veranderen. De ontwerpfase is cruciaal voor de rest van de product life cycle en verdient dan ook de juiste aandacht. Designers hebben vaak een pakket aan kennis door scholing en ervaring, maar dat wil niet altijd zeggen dat zij op de hoogte zijn van alles wat er tegenwoordig mogelijk is. Bedrijven zijn continu aan het innoveren en daarmee neemt het aantal mogelijkheden aan productietechnieken alleen nog maar toe. Buiten het toetsen of een design maakbaar is, is het belangrijk om vooruitstrevende nieuwe technieken te overwegen in new product designs. Zo kun je als bedrijf blijven innoveren, time-to-markets en kosten verlagen en bovendien de kwaliteit van producten blijven verbeteren.
Moment van samenwerken
Samenwerken met externe partijen is key om bestaande technieken te leren kennen en op te hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Dit betekent echter niet dat je zomaar vertrouwelijke projectinformatie wilt delen met verschillende partijen. Daarnaast is het niet altijd gewenst om een leverancier te vroeg bij het proces te betrekken, dit hangt volledig van het type project af. Ook wil niet ieder maakbedrijf worden lastiggevallen met standaard vragen over tooling, materialen en procestemperaturen, terwijl dit juist belangrijke input is voor de maakbaarheid van een product.
Gepaste oplossingen
Het Knowledge Sharing Centre biedt bedrijven de mogelijkheid om deze informatie te verkrijgen zonder dat daar meteen directe communicatie bij nodig is. Designers vinden relevante informatie voor hun designs en maak-bedrijven krijgen de kans om zich op een waardevolle manier te presenteren. Zodra de fase in het project is aangebroken waarbij partijen écht interessant voor elkaar blijken te zijn, wordt er een bilateraal contact gestimuleerd. Naar mijn mening biedt het platform gepaste oplossingen per projectfase en houdt het daarbij rekening met de belangen van de verschillende deelnemers. Daarom geloof ik in het Knowledge Sharing Centre als katalysator binnen New Product Development projecten.