Koen Melis

Melis Gieterijen (Algemeen directeur)

  • Nieuwe Project

Vergrijzing in het personeelsbestand, onvoldoende aansluiting van opleidingen en onderwijs, het werken in de techniek nog aantrekkelijker maken… tal van redenen om nu actie te ondernemen.

Lees meer

Melis Gieterijen en Castlab

Transitie op meerdere fronten. Dat geldt ook voor Melis
Gieterijen. De conventionele gieterij-industrie is nogal conservatief. Productiemethodes zijn, behalve automatisering, in veel gevallen nog onveranderd. ‘De benodigde investeringen zijn substantieel en daarom is het van belang een goede afweging te maken waarin je je bedrijf wilt ontwikkelen’, aldus Koen Melis. Dit heeft ervoor gezorgd dat Melis Gieterijen zich verder heeft gespecialiseerd in de ‘high mix – low volume’; speciaal- en serie-gietwerk waarbij Melis Gieterijen door toegepaste kennis en expertise het verschil kan maken voor haar klanten.

Iets minder bescheiden

De expertise in de metaalsector is ongekend. ‘Vakmensen in de productie die in 30 seconden zien wat je alleen door jarenlange ervaring kunt leren. De koppeling van de verschillende vakgebieden in de supply chain biedt enorme voordelen en perspectieven en daar moet je ook niet te bescheiden in zijn en volledig op inzetten’, aldus Koen Melis.

Made in Holland

Het bieden van toegevoegde waarde is een belangrijk uitgangspunt voor Melis Gieterijen en dit is alleen mogelijk door optimale en (deels) digitale kennisoverdracht. Doordat er in Nederland feitelijk geen gieterij-opleidingen meer aanwezig zijn en de huidige technische opleidingen nog onvoldoende aansluiten, is Melis Gieterijen met OOM gestart met een analyse en plan van aanpak gericht op (digitale) kennisoverdracht. Samen met het Knowledge Sharing Centre, collega’s en andere instanties zijn we gestart met het vinden van oplossingen en methodes om te zorgen dat onze kennis effectief wordt overgebracht naar nieuwe collega’s en wordt omgezet in een snelle en efficiënte service aan onze klanten. Koen Melis: ‘Dit is niet alleen van belang voor de toekomst van Melis Gieterijen maar ook voor het borgen van gietkennis binnen de Nederlandse maakindustrie en te zorgen dat wij een kennisvoorsprong weten te realiseren en te behouden’.

Van Analoog naar Digitaal; Castlab

Koen Melis heeft begin 2019 zijn vader Jan A.H. Melis opgevolgd en is gestart met een nieuw initiatief Castlab.
Castlab levert prototypes, reserveonderdelen en obsoletes binnen 10 dagen. Dit kan zelfs als deze onderdelen niet meer in de markt verkrijgbaar zijn. Castlab richt zich op het digitaal inzetten van kennis en gebruikt 3D scanning en 3D printing technieken als key-enabling-technologies, vaak als ‘interface’ naar conventionele productietechnieken. Met andere woorden: 3D als middel en niet als doel. Dit levert een enorm voordeel in reductie van Total Cost of Ownership, digitaal voorraadbeheer, kostenbesparing en dus duurzaamheid.

Nu doen!

Vergrijzing in het personeelsbestand, onvoldoende aansluiting van opleidingen en onderwijs, het werken in de techniek nog aantrekkelijker maken… tal van redenen om nu actie te ondernemen. Veel van de kennis en expertise die nodig zijn voor het realiseren van de ambities betrekt Melis Gieterijen van strategische partners. Hiertoe is onder meer gestart met een proeftuin met zeven andere bedrijven en werkt Castlab nauw samen met verschillende kennisinstellingen zoals Fontys Hogescholen en Tilburg University. Het Knowledge Sharing Center speelt een belangrijke sleutelfactor.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het formulier of stuur ons een e-mail bericht.

info@kennisborgenendelen.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×